Geçmişten Günümüze Züccaciye – Yazar: Sevde Kır

Geçmişten Günümüze Züccaciye – Yazar: Sevde Kır

Hedef Avm’den herkese merhaba,

Bugünkü yazımızda sizlere geçmişten bugünümüze tatlı bir yolculuk yaptıracağız. (:

İlk çağlardan beridir kılık kıyafet nasıl birincil ihtiyaçsa yemek içmek de aynı şekilde ihtiyaçlarımız arasında en başlara oturmuştur. Yeme içmeyi kolaylaştıran ve hatta çılgınca çeşitlendirmemizi sağlayan, hem gözü hem gönülleri fethetmiş, züccaciye adı altında isimlendirilmiş mutfaktaki en tatlı ve renkli dostumuz olmuştur.

Milattan öncesine ait yapılan kazılarda dahi hala tabak-çanak ve yemek için kullanılan materyaller çıkıyorken bunları çeşitlendirmemiz ve kayıtsız kalmamız zaten mümkün olmazdı. (:

Kaldı ki yemek ve çay kültürü çocukluğumuzda ailemizden gördüğümüz aile toplantılarıyla başlar ve hayatımız devam ettikçe bizimle beraber vazgeçilmez bir bağ ile devam eder.

Bekarken ailemizin yanında cennetin anahtarı annelerimizin güzel ellerinden tencerelerde, tavalarda pişen o lezzetli yemekler, balık çeşitleri, tatlısından tuzlusuna lezzet deryası yemeklerimizi evlendiğimizde ise kendi çekirdek ailemizi kurduğumuzda uzmanlığımızı konuşturduğumuz mutfağımızda devam eder.

Tatlı telaşlarla eşimize çocuğumuza o anne lezzeti ile yapmaya çalıştığımız yemekleri en az yemeklerimiz kadar güzel takımlarımızla servis ederiz ve itiraf edelim ki bu bize küçükte olsa bir haz verir (:

“Hadi işe geç kalacaksın” diye seslendiğimiz eşimiz ve  “okul vakti geldi uyanmalısın” dediğimiz çocuğumuzla muhteşem bir aile kahvaltısı yaptığımız kahvaltı takımlarımız vazgeçilmezimizdir.

Adeta bir inci gibi değerli ve narin yemek takımlarımızın 1 parçası kırılsa canımız sıkılır.. Bir eksiklik bir hüzün kaplar bizi.. Bu güzellikler ile aramızda kurduğumuz gönül bağını kelimelere dökmek istesek kelimeler kifayetsiz kalacaktır..

Beyler için gözü gibi baktıkları arabaları ne kadar önem taşıyorsa biz hanımlar için de baba evinden getirdiğimiz çeyizimizin en nadide parçaları olan züccaciye de aynı önemi taşımaktadır.

Bir de yemeklerimize her ne kadar el lezzetimizi katsak da ‘ay sanki biraz tuzsuz mu olmuş, baharat eklemek ister misiniz’ gibi sorunlarımızı rahatlıkla halledeceğimiz baharatlıklarımız soframızın olmazsa olmazıdır mesela.

Misafirimiz gelecek heyecanı ile hazırladığımız ikramlıklarımızı misafirlerimiz kadar naif sunumluklarımızla ikram etmeyi severiz.

Çay, kek, börek, kısır, zeytinyağlı 5’lisinin bir araya gelip de bizi kışkırtan enerjisini tüm dünyaya yaymak için evimizde sadece özel günlerde kullandığımız canımız ciğerimiz yemek takımları başrolü almaktadır.

Bir kahvenin 40 yıl hatırı vardır diyerek komşularımıza kahve fincanlarımızın reklamını yapmaya da bayılmıyor değiliz hani. (:

‘Gel çay yaptım iki sohbet ederiz’ diye çağırdığımız yakınlarımıza çaydanlıklarımızla sıcacık çay ikram etmek hem bizim ülkemizde bir kültür hem de küçükte olsa hava atma fırsatı bulduğumuz enstantenelerdir.

Sizler de böylesi güzel anılar biriktirmeye ve yaşamaya devam etmek istiyorsanız anıların adresi Hedef Avm’ye ve web sitemize bekliyoruz (:

Sevgiyle kalın..

 


*Hedefim Alışveriş Merkezleri Blog - Tüm hakları saklıdır. Kopyalanamaz, taklit edilemez, değiştirilemez. İzinsiz kullanıldığı tespit edildiği halinde gereken yasal işlem başlatılacaktır.
Etiketler: zuccaciye,tava,tabak,çatal,bıçak,kahvetakımı,gelin,damat,ceyiz,çeyiz,evlilik,hedefavm
Aralık 03, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR