GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE HALILARIN HİKÂYESİ – YAZAR: Öznur Subaşı

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE HALILARIN HİKÂYESİ – YAZAR: Öznur Subaşı

Hedef Avm’den herkese merhaba,

Bu yazımızda sizleri Orta Asya tarihimizin muhteşem sanatından günümüze taşımaya geldik. Hazırsanız hadi başlayalım..

Evimiz, kendimizi tamamı ile bulduğumuz en rahat alanımız. Her detayı ile bize huzur ve mutluluk veren küçük dokunuşlarımız ile farkımızı ve tarzımı ortaya çıkaran muhteşem yapılarımız.
Sizce evimizin en önemli aksesuarı nedir diye sorsak? Aklımıza birçok cevap gelebilir tabi.. Koltuk takımlarımız, duvar süslerimiz, perdelerimiz ve daha birçok eşya ve en önemlisi en güzel dekorasyonumuz halılarımız bu sıralamada üstlerde yerini alır.



Evimizin en güzel aksesuarı, muhteşem renklerde özenle işlenmiş halılarımız . Peki hiç merak ettiniz mi ilk hali nasıl üretildi, nasıl işlendi, günümüze gelene kadar hangi süreçlerden geçti ve çeşitlendi.. Önce bu muhteşem tarihçeye bir göz atalım sizlerle dilerseniz. (:

Halı, sıcak ve huzurlu yuva hissini yaşatan ve evimizin en önemli bir eşyalarından biridir bizler için. Bunun sebebi de eskiden Türkler göçebe yaşamımızda ev benimsediğimiz çadırlarımızda kendimizi ısıtmak için hayvanlarımızın postlarından halılar dokumaya başladık. Bu halılar vücut sıcaklığımızı korumak için dokunsa da zamanla bilinçaltımıza da ev sıcaklığı anlayışı olarak yerleşmiştir.

Keçi kılından dokunan ilk halılar göçebe çadırlarını soğuktan korumak için kullanılırdı ki çadırın üstüne ve zeminine serilirdi. Zamanla gelişen dokumacılık farklı amaçlar için kullanılan halı ve kilimler üretilmesini sağladı. Sonradan üretilen dokumalar çadırları odalara ayırmak, ibadet etmek, gıda malzemelerini saklamak için üretilmiş ve fonksiyonlarını karşılamaları konusunda ustalaşıldıkça estetik bir boyut da kazanmışlardır.

Tarihte halının kökü Anadolu Selçuklu Devletinden gelir. İlk halıların Orta Asya’daki Türkler tarafından yapıldığı, günümüze kadar gelebilmeyi başarmış Pazırık halısı sayesinde kanıtlanmıştır.

1948 yıllarında Altay dağlarında bir İskit Prensinin mezarından bulunan bu halı Gördeş (Türk) Düğümü ile işlenmiştir. İsmini de içinde bulunduğu Pazırık mezarından almıştır. Yapılan ilk halı Türk düğümü ile işlenmiş, zamanla değişik modeller ile yayılmaya başlamıştır.

Buram buram tarih kokan bu muhteşem eserler, günümüz evlerinin en güzel ve en değerli aksesuarları olmuştur. El emeği göz nuru derken tam da bundan bahsediyoruz işte.. Günlerce ilmek imek işlenen bu halılar, günümüzde artık daha da pratikleşmiş her eve uygun konseptleri ile evlerimizde yerlerini almıştır.


Peki sizler neye göre halı seçiyorsunuz? Model mi önemli sizler için dokuması mı yoksa kaydırmazlığı mı? Gelin beraber inceleyelim;

Dokuma Şekline Göre Halı Çeşitleri

Dokuma şekline göre halı deyince akla el dokuması, makine dokuması ve baskı dokuma gibi çeşitler gelmektedir.
El dokuma halılar adından anlaşılacağı gibi bir halı dokuma kasnağı üzerinde ipliklerin tek tek düğüm atılarak halının ortaya çıkarılması işlemidir. Oldukça emek yoğun bir dokuma işleminden geçen bu halılar fiyat olarak da diğerlerine göre pahalıdır.

Makine dokuması halılar ise seçilen bir desenin bilgisayar programı yardımı ile dokunması yöntemiyle oluşturulan halılardır.

Baskı halılar ise kalın bir kumaşın üzerine aktarılan desenin ısıyla sabitleştirilmesi ve altına kaydırmaz bir taban eklenmesiyle oluşturulan halılardır.

El dokuma, makina dokuma ve baskı halı modellerini Hedef Avm mağazalarımızda ayrıca web sitemizde renk ve model seçenekleri ile bulabilirsiniz.

Şekillerine Göre Halılar

Halının kullanılacağı alana göre halının şekli önemlidir. Şekil olarak piyasada bulunan halı şekilleri en çok dikdörtgen yuvarlak veya oval olarak üretilmektedir. Ayrıca koridor veya mutfakta kullanılan yolluklar da bir başka bir model olarak sunulmaktadır. Artık ölçü işlemimiz de kolaylaşmıştır. Her alana uygun özel kesim halıları mağazalarımızda rahatlıkla bulabilirsiniz.
Sadece ölçü getirmeniz yeterli! (:

Tarzına Göre Halı Çeşitleri

Bambu halı
Dokuma taban halı
Vintage halı
Tavşan model post halılar olmak üzere birçok çeşidi vardır.

Eviniz retro tarzda bir mobilyaya sahip ise vintage tarz yani eskitilmiş halı modellerini tercih etmeniz evinizde istediğiniz havayı yakalamanıza büyük ölçüde yardımcı olacaktır.

Vintage modeller de kendi arasında kaydırmaz taban ile dokuma taban olarak çeşitlendirmek mümkündür. Bunun yanı sıra bambu modellerini de günlük kullanıma uygun olarak tercih edebilirsiniz. Bambu model halılar da vintage gibi kaymaz özellikli, pamuk dokuma tabandır.

Koku yapmaz soğuk geçirmez

Anti-Alerjik tüy toplamaz

İçindeki süngerle, yumuşaklık ve rahatlık hissi veren dokuya sahiptir.

Kaymaz taban özelliğine sahiptir. Sizi düşme, kayma gibi durumlarda korur. Bunun yanı sıra dokuma taban halılar, tüysüz olması sebebiyle Anti Bakteriyel ve Anti Alerjik özellikler sunar. Bu da sağlık sorunu yaşayan bireyler için büyük avantajdır. Bu özellik sayesinde alerjisi (toz, tüy vb.) olanların tercih sebebidir.

Bastığım yer yumuşacık ve sıcacık olsun diyenlerdenseniz, post halıları tercih edebilirsiniz. Dekor olarak çok güzel bir görünüm sunan post halılar, yıkanması kolay, kaydırmaz taban özelliği sayesinde sizleri olası kaymalardan korur. Tüyleri toplama yapmaz, ilk günkü gibi yumuşacık olarak kullanabilirsiniz.

Tüm bunların yanı sıra temizliğin de kullanışı kadar kolay olmalıdır halıların. Silinebilir ve leke tutmayan özellikteki halılar işinizi kolaylaştıracaktır. Bunun dışında makinada yıkanabilir özellikteki halılarımız çalışan kadınların vaktini kısaltarak evine zaman ayırmasını sağlayacaktır.

Genel olarak baktığımızda tarihimizin en önemli detaylarından biri olan halılarımız artık her evin yegane tercihidir. Her ortama ayak uyduran, muhteşem tarihimizi evlerinize taşımak isterseniz eğer koza, inci, gördeş halı modellerimiz ile siz değerli müşterilerimizi sıcacık bir çay eşliğinde Hedef Avm mağazalarımıza ve web sitemize davet ediyoruz.

Sevgiyle kalın..


*Hedefim Alışveriş Merkezleri Blog - Tüm hakları saklıdır. Kopyalanamaz, taklit edilemez, değiştirilemez. İzinsiz kullanıldığı tespit edildiği halinde gereken yasal işlem başlatılacaktır.
Etiketler: halı, halı modelleri, halı çeşitleri, tavşan postu, etnik halı
Temmuz 13, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR