İlmek İlmek Halının Hikâyesi– Yazar: Ayçagül Akdağ

ilmek-ilmek-halinin-hikâyesi

Hedef Avm’den herkese merhaba,

Bu blog yazımızda sizlere halı dünyasının az bilinenlerini anlatacağız. İlmek ilmek işlenen halının hikâyesini okuyacaksınız.
İç mekân dekorasyonunun en önemli parçası olan halılar, farklı renkleri, dokuları ve çeşitli desenleri ile öne çıkar. Bu desenler halıların dokumasının yapıldığı döneme göre değişkenlik göstermekle beraber yıllar içinde dekorasyon anlayışında gerçekleşen farklılıkları da yansıtır.

Halılar evlerimizin en önemli ihtiyaç ve tamamlayıcı dekorlarıdır. Evinizdeki eşyalar ile uyumlu renk ve desende seçilen kaliteli bir halı, mutlaka tamamlayıcı, şık ve ferah bir görünüm kazandırır.

Halıların yapılış ve kullanılan ipliğe göre farklı çeşitleri vardır:

Vintage halı

El dokuma (Yörük halı)

Anadolu kilimi

Rustik halı

Afgan

İran

Post halı ve kilim

Kaymaz taban (mevsimlik)

Halının tercih edileceği odanın yapısı, kullanım amacı, odada yer alan mobilyalar ve mobilyaların oda içindeki dağılımına göre farklı desen çeşitleri tercih edilir.

Halının Tarihçesi

Halının kökü Anadolu Selçuklu Devletinden gelmiş olup kendi arasında o tarihlerde de çeşitlere ayrılmaktadır. Kilim ve halı birbirinden farklı 2 materyal olup: Kilim ince bir halı türüdür. Tarihte ilk halılar Orta Asya'da Türkler tarafından dokunmuştur. Bu halıların günümüze kadar ulaşabilmiş en eski örneğinin M.Ö 5.-6. yüzyıllarda yapılmış olduğu ve Leningrand Müzesinde saklandığı bilinmektedir. Bu halı Pazırık Halısı olarak bilinmektedir.

Günümüze kadar gelen halılar, yaşantımızda ekonomik, sosyal ve kültürel olarak önemli bir yer tutar. Gerek Türklerdeki gerekse Doğu ülkelerindeki ev dekorasyonundaki başlıca unsur halıdır.

Şimdilerde modern teknolojinin sınırsız avantajlarını kullanan halı sektörü kendini sürekli yenilemektedir. Her yıl yeni trendler ortaya çıkar ve halı sektörü sanatın yaratıcılığını zorlamaya tüm hızıyla devam etmektedir.

Hedef alışveriş merkezleri, son teknolojiyle üretilen birbirinden şık halı ve kilim modellerini sizlere her daim kesintisiz sunmaya devam edecektir.

Halıda Nakış Güzelliği

Gelin hep birlikte Hedef Avm'de çeşitli halı reyonlarımızda sizin nakışınızı bulalım. (:

Hedef Avm şubeleri ve web sitemizde halılara ve daha fazla ürün yelpazesine ulaşmanız için sizleri bekliyoruz.

Sevgiyle kalın..


*Hedefim Alışveriş Merkezleri Blog - Tüm hakları saklıdır. Kopyalanamaz, taklit edilemez, değiştirilemez. İzinsiz kullanıldığı tespit edildiği halinde gereken yasal işlem başlatılacaktır.
Etiketler: halı modelleri, halının tarihi, en uygun halı
Ekim 26, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR